ART INTERNATIONAL İSTANBUL

Gönül YURDUNGÜZELİ

İlki 2013 yılında gerçekleştirilen hakkında iddialı cümleler kurulan, aralarında iddialı isimler bulunan ve iddialı rakamları telaffuz ettiren ARTINTERNATIONAL sanat fuarı 3.kez Haliç Kongre Merkezinde. Fuarın direktörlüğünü bu yıl Diala NUSSEINBEH, sanat yönetmenliğini ise Stephane ACKERMANN üstlenmiştir. Fuar seçim komitesinde ise İstanbul’dan Leyla Tara SUYABATMAZ(Galeri RAMPA) ve Yeşim TURANLI(Pi Artworks), Viyanadan Ursula KRINZINGER (Galeri KRINZINGER) ve Newyork’tan Leila HELLER(Leila HELLER Gallery) oluşturmaktadır.

Katılımcılarını Türkiye’den ve 27 farklı ülkeden 400’den fazla sanatçının oluşturduğu fuar geçen yıl 20.000’den fazla izleyici ile rekor kırmıştı.26.500 milyon EURO’luk satış rekorlarının da kulaklarda hala çınladığı düşünülürse ARTINTERNATIONAL bu yıl da henüz başlamadan yeterince ilgi odağı olmuştur.

damien-hirst-2002y “Art International 3 üncü kez geliyor fakat ülkemiz sanatına katkısı oldu mu bilmiyoruz… Sanki SDamien’in bu pozu gibi geliyor dilini çıkarıyor ve gidiyor ve de Türk sanatçısını ve çeşitli sanatçıları kopya eden sanatçıları temsil eden galeriler ile… Şimdilerde  ülkemizdeki sözde sanat yatırımcıları yabancı sanatçılara yatırım yapmaya özendiriliyor ve bu bir yerde doğru fakat ülkemiz sanatını da korumak koşuluyla… Yoksa Türkiye’de görsel sanatlar Global dayatması ile sadece tüccar koleksiyonculara hizmet eder, ülkemizde açılmış olan güzel sanatlar fakültelerinden mezun olanlar da umduklarını bulamaz ve başka işlere yönelmek durumunda kalırlar ki bugün bunun örneklerini yaşıyoruz…”

Avrupa,Amerika,Ortadoğu ve Asya’dan farklı sanatçıları kapsayan ARTINTERNATIONAL, İspanya’yı 15 seçkin galerisi ile merkeze koyarken özel performanslar,videolar,çocuk atölyeleri ve kar amacı gütmeyen “Alternatifler” ile bu yıl profesyonellikle izleyici karşısında.

ARTINTERNATIONAL’ı görmek için oldukça fazla sebep var iken sizlerle birkaç dikkat çeken ismi de paylaşalım. Çağdaş ve Modern sanatın temsilcilerinden Banksy, David Hockney, Andy Warhol, Grayson Perry, Fabien Mérelle, Tony Cragg, “Görünmez Adam” Loi BOLIN (bu yıl ilk kez Türkye’de) ve Taner Ceylan.Bu isimler bunlardan bazılarıdır.

Türkiye’den 12 galeri yer almaktadır ve Türk çağdaş sanatçılarının bazıları ise yurt dışı geleriler ile fuarda olacak.

“By the waterside” ise Haliçin sularının tarihi ile örtüştüğü iskelede izleycilerin  ilk andan karşılaşacakları açık hava heykel sergisinden oluşmaktadır.

 

 

 

Leave a comment